• 04 204 27 14, 040 418 251
  • info@les3plus.si
  • ponedeljek - petek: 7:00 - 18:00, sobota: 7:00 - 12:00, nedelja in prazniki zaprto

Vgradnja notranjih vrat

V KATERI GRADBENI FAZI SE VGRADIJO VRATA?

Kadar vgrajujete vrata v novogradnjo, izvedite montažo potem, ko so končana glavna notranja dela. Sem sodi tudi izdelava ometov, saj se s tem izognete sicer potrebnim zaščitnim ukrepom. Pri vgrajevanju vrat po končani izdelavi tlakov in ometov, fuge med zidom in podbojem prekrijte z zaključnimi letvami.

IZBIRA VRSTE PODBOJA

Vratni podboji imajo danes estetsko in mehansko vlogo. Pri vgradnji v novogradnjo, lahko uporabimo mokromontažne podboje, vendar pa danes prevladujejo suhomontažni podboji. Ko pride do njihove obrabe ali pri nakupu novih vrat, lahko tovrstne podboje enostavno zamenjamo.

Najpomembnejši lastnosti vratnih podbojev, sta odpornost na temperaturne spremembe in vlago.

Fiksni podboj velja za klasično izvedbo vratnega podboja in se uporablja pri zidovih s standardno debelino. Dimenzije podboja so 90 x 44 mm. Zaključek fiksnega podboja predstavlja letev.

Uporaba nastavljivega podboja je značilna za zidove različnih debelin oz. širin. Dimenzije nastavljivega podboja so 75 mm (spodnja meja) x 600 mm (zgornja meja). Na nastavljive podboje lahko montiramo tudi vrata s skritimi nasadili.

Obnovitveni podboj predstavlja novo rešitev za vsa stanovanjska vrata, ki vsebujejo obstoječe kovinske podboje.

IZBIRA BARVE PODBOJA

Izbira barve podbojev je odločitev posameznika. Običajno je nekaj odtenkov temnejša ali svetlejša kot barva vratnega krila. Tako podboj kot tudi vratno krilo sta bolj izrazita, in lažje se vidijo morebitna odstopanja podboja ali vratnega krila. Seveda pa se lahko uporabi enotni barvni odtenek podboja in vratnega krila.

KAKO DOLOČIMO SMER ODPIRANJA VRAT?

Smer odpiranja vrat določimo s pozicije, ko jih odpiramo k sebi in je odvisna tudi od pripire v estrihu.

Vrata z desnim odpiranjem – odpiramo jih z desno roko, nasadila so na desni strani vratnega krila.

Vrata z levim odpiranjem – odpiramo jih z levo roko, nasadila so na levi strani vratnega krila.

Torej pred vgradnjo levih notranjih vrat preverite smer odpiranja vrat in si zagotovite leve ključavnice, leve tečaje in druge pripadajoče elemente.

POMEMBNO!
Vrata morajo biti vgrajena v enotni ravnini in natančno pozicionirana, krilo pa se samo od sebe ne sme zapirati.

Korak za korakom
Zaščitite prostor in predmete v neposredni bližini, da jih med montažo nebi poškodovali. V kolikor gre za zamenjavo vrat, v tej fazi odstranite stare podboje. Na tla namestite podlogo in nanjo razgrnite sestavne dele.
Združite dele vratnih podbojev po priloženem navodilu za sestavo. Odvisno od vrste podbojev je treba kote povezati z vijaki, sponkami ali pa jih zlepiti.
Vstavite vratni podboj v odprtino in pritrdite od zgoraj navzdol. Podboj natančno izravnajte z vodno tehtnico, po vodoravni in navpični liniji. S tem poskrbimo za brezhibno odpiranje/zapiranje in zaklepanje vrat. Ko so vrata pravilno nastavljena, jih dobro pritrdimo v ležišče med odprtino in podbojem z napenjalci in mizarskimi sponami.
Z zaščitnimi letvami utrdite podboj, nato pa odprtino napolnite z izolacijskim materialom ali poliuteransko peno (montažnim purpenom). Priporočljivo je, da uporabite montažno peno , ki ni močno raztezna.
Ko se montažna pena strdi, jo odrežite ravno s podbojem in odstranite razpore. Alternativno lahko podboje pritrdite tudi z zidnimi vložki in vijaki.
Obesite vratno krilo in ga izravnajte s spodnjimi in zgornjimi vratni tečaji.
Vratna krila namestite na tečaje.
Ko ste namestili vrata, je na vrsti montaža izbrane kljuke, pri tem sledite proizvajalčevim navodilom.